Om rasen Norsk skogkatt

 

 

Källa: Skogkattslingan

 

Pan's TrulsPan's Truls. Katten som stod som modell för den första rasstandarden i Norge på 70-talet.

Den stora robusta och muskulösa katten med yvig svans och halvlång päls, vilken den Norska naturen i århundraden skoningslöst avlat fram och fött upp med hjälp av isande kyla, snöstormar, piskande regn och hagelskurar, svält samt rädsla i de norska skogarna. Moder jord lät endast de kraftigaste och mest välanpassade djuren behålla livet, samt gav dem flera goda egenskaper för överlevnaden.

 

Speciell päls med tjock underull, för att skydda mot kyla, och de långa vattenavvisande täckhåren, hängande över ryggen och utmed sidorna för att ge skydd mot regn och snår.

 

För att de ömtåligaste delarna på kroppen skulle få mera skydd fick dessa mer päls, såsom krage, kindskägg, skjortbröst, knickers, tofsar under trampdynorna och den långa ludna svansen. Päls- och ögonfärger brydde sig Moder jord inte så mycket om och gav Skogkatterna alla päls och ögonfärger som hon hade tillgängligt, dock ej siamesteckningen.

 

Storvuxen och muskulös med lång kropp och höga ben, där bakbenen är högre än frambenen, är nästan ett måste för att klara sig i vildmarken. Skogkatten rör sig enormt smidigt och är en suverän trädklättrare. Javisst tar den sig ner för egen maskin, oftast då med huvudet före.

 

Skogkattens trekantiga huvud påminner starkt om lodjurets. Med de stora toffsförsedda öronen, rovdjurets vilda blick från de stora något snedställda ögonen. Den kraftiga hakan och den raka profilen förstärker det vilda utseendet.

 

Nu frågor du dig - Kan man ha denna katt som innekatt och sällskapsdjur?

Svaret är otvivelaktigt JA. Skogkatten är mycket sällskaplig, kärvänlig och tillgiven sin ägare. Liksom alla andra katter har varje Skogkatt sin stora personlighet. Den är även lekfull och intelligent och småpratar gärna utan att för den skull vara högljudd.

 

Skogkattens trekantiga huvud påminner starkt om lodjurets. Med de stora toffsförsedda öronen, rovdjurets vilda blick från de stora något snedställda ögonen. Den kraftiga hakan och den raka profilen förstärker det vilda utseendet.

 

Pan's PolarisPan's Polaris. En av de tidiga Norska skogkatterna som bidragit med mycket till rasen och som finns i de flesta skogkatters stamtavlor.

Pälsen är trots sin längd lättskött, men tova då och då vid pälsfällningen kan förekomma. När skogkatten fäller sin päls, ja då fäller den och till slut ser den nästan ut som en korthårskatt där bara svansen och knickerserna visar att den är semilånghår.

 

Sägnerna kring Skogkatten är många och den nämns tidigt i litteraturen som "Hulderkatten" eller "Trollkatta".

 

I Oslo 1938 ställdes den Norska Skogkatten ut första gången och bedömdes av en mycket begeistrad kattdomare vid namn Knut Hansen. På grund av 2:a världskrigets utbrott och dess efterverkningar, kom inte avelsarbetet för att bevara denna nationalkatt igång igen förrän 1972. År 1973 godkändes rasen i Norge efter att man enats om standarden.

 

Katterna bokfördes i experimentstamboken och 1976 hade normännen ca 100 st katter registrerade. Samma år på FIFes årsmöte i Wiesbaden blev Skogkatten godkänd, dock utan certifikatstatus. Klokt nog gav sig inte norrmännen, med Fredrik Nordanne i spetsen. Till FIFes årsmöte i Paris 1977 hade de utrustat sig med ett rikt bildmaterial och dokumentation både från det Norska avelsrådet och från uppfödare, där tre generationer Skogkatt fanns dokumenterat.

Rasen blev godkänd.

 

Intresse fanns tidigt i Sverige för Skogkatten, men norrmännen ville först skapa en god stam, så det var bara 3:e och 4:e generationskatter som fick exporteras. 1977 kom den första Skogkatten till Sverige, Pans Tuppen.

 

 

 

 

Officiell standard för Norsk Skogkatt enligt FIFé och Independent, Fritt översatt till svenska av Maud Olsen

 

Generellt Storlek

stor

Huvud Form

triangelformat, med alla sidor lika långa; med god höjd sett i profil;  pannan lätt rundad; lång, rak profil utan brott i linjen (inget stop)

Haka

kraftig

Öron Form stora, breda vid basen, spetsiga; 
med lodjurstofsar och långa hår i öronen
Placering

högt och öppet, så att öronens yttre linjer följer huvudets linjer ner till hakan

Ögon Form stora och ovala, öppna, lätt snedställda
Uttryck alert uttryck
Färg alla färger tillåtna oavsett pälsfärg
Kropp Struktur lång, kraftigt byggd;
kraftig benstomme
Ben kraftiga, höga ben;  
bakbenen högre än frambenen
Tassar stora, runda, i proportion till benen
Svans lång och buskig, skall nå åtminstone till skulderbladen, men önskvärt är att den når till nacken
Päls Struktur semilång. Den ulliga underpälsen täcks av en vattenavstötande överpäls. Dessa långa, grova och glänsande hår täcker ryggen och sidorna. En fullpälsad katt har skjortbröst, en full krage och byxor
Färg alla färger är tillåtna, inkluderat med vitt, utom maskade varianter, choklad, lila, kanel (cinnamon) och fawn. Alla mängder av vitt är tillåtet, t ex vit bläs, vit medaljong, vitt bröst, vitt på magen, vitt på tassarna etc.
     
Fel Generellt för små och klent byggda katter
Huvud runt eller fyrkantigt huvud
profil med brott (stop)
Öron små öron
för brett placerade
för tätt placerade
Ben korta ben
tunna ben
Svans kort svans
Päls torr päls
knutig (tovig)
för silkig

 


Poängskala

SUMMA 100 poäng
Huvud form, nos, profil, käkar, tänder, haka 20 poäng
Öron form, storlek, placering 10 poäng
Ögon form, uttryck 5 poäng
Kropp form, storlek, benstomme, ben, form på tassar 25 poäng
Svans längd, form 10 poäng
Päls kvalitet, textur och längd 20 poäng
  färg och mönster 5 poäng
Kondition 5 poäng

 

 

 

Skogkattslingan finns mer att läsa tex om färger och mönster.